Miért jó a zöldtető?

Amikor a tetőre gondolunk, általában a hagyományos nyeregtető jut eszünkbe, azonban nem csak ez az egy fajta tetőfedő lehetőség van. Cikkünkben egy másik, nem olyan gyakori tetőfedést fogunk bemutatni, a zöldtetőt.

A zöldtetők előnyei:

  • Hőháztartás: Nagyvárosokban a lapostetők nyáron iszonyúan melegek tudnak lenni, a beton és a kátrány nagymértékben ontja a meleget, ha egyszer felmelegedett. Ezzel szemben a zöldtetők nyáron a földrétegnek köszönhetően hűsítik a lakást, télen pedig hőszigetelésként szolgálnak a hideg ellen.
  • Vízelvezetés: Lapostető esetén meg kell oldani a csapadék elvezetését a tetőről a csatornarendszerbe. A zöldtetők (a növények) azonban felhasználják ezt a csapadékot, így kevesebbet kell csak elvezetni.
  • Klímajavító hatások: A növények megkötik a széndioxidot, vizet párologtatnak és oxigént termelnek. Ezek a folyamatok mind jó hatással vannak a klímára. A mai világban, amikor egyre fontosabbá válik a környezetvédelem, egyre jobban kell figyelni a klímaváltozás hatásaira, minden olyan folyamat, ami jó hatással van a klímára megfontolandó.
  • Hasznos terület: Nagyvárosokban minden négyzetméter területre szükség van a zsúfoltság miatt. A lakóházak, irodaházak kihasználatlan tetőit át lehet alakítani olyan területté, amely aktív kikapcsolódásra, növénytermesztésre, közösségi életre ad lehetőséget. Nem mellesleg ennek következtében az ingatlanok értéke is növekszik, mivel nagyobb hasznos területtel rendelkeznek.
  • Nem csak embereknek, hanem élőlények millióinak nyújt életteret a zöldtető, apró bogarak, lepkék, madarak tudnak olyan területeken élni, ahol zöld részek nélkül esélyük sem lenne erre.