Garázskapu kinyitása probléma esetén

Garázskapu kinyitása probléma eseténA motoros garázskapu népszerű kényelmi és biztonsági megoldás, egyre több garázsnál alkalmazzák a megszokott, manuális ajtók helyett. A rengeteg előny mellett azonban van hátránya is ezeknek a szerkezeteknek, pl., ha probléma lép fel, és nem nyílik a garázskapu, akkor nehezebb a probléma forrását megtalálni, a problémát elhárítani, mint hagyományos garázsajtók esetén.

Ha nem nyílik a motoros garázskapu, akkor vagy a kapuhoz tartozó használati utasítást kell előkeresni, vagy néhány olyan dolgot lehet ellenőrizni, amihez nincs szükség szakemberre.

Gyakori probléma, hogy a kapunak nincs is semmi baja, csak a távirányítóban merült le az elem, vagy a távirányító romlott el. Érdemes ezzel kezdeni a probléma felkutatását. Szintén a távirányítóhoz kapcsolódó probléma lehet, ha az infra sugarakat blokkolja valami, és a kapu nem érzékeli a távirányítóról leadott jelet. Gyakori probléma, hogy elment az áram, és amiatt nem működik a garázskapu. Ezt is érdemes ellenőrizni, mielőtt nagyobb problémát kezdünk el keresni.

A nagyobb probléma a motor meghibásodása vagy a rugó törése lehet. Ezek vizsgálatához először is le kell választani a kaput a motorról. Ennek menetéről a használati utasításban lehet további információhoz jutni, de ha biztosra akarunk menni, akkor ilyen esetben érdemes már szakembert hívni. A kaputábla általában nagyon nehéz szerkezet, a motorról leválasztott kaputábla alatt fokozottan ügyelni kell, ugyanis baleset következhet be, vagy nem vagyunk elég körültekintőek.