Terménygázosítás

TerménygázosításA termények tárolása és szállítása során komoly veszteségeket okoznak a kártevők, ezért hatékony kártevő mentesítési eljárásra van szükség. A terménygázosítás, a rágcsáló és rovarirtás speciális szakterület. A tevékenységet kizárólag a megfelelő képesítéssel, engedélyekkel rendelkező szakemberek végezhetik.

A gázosítószereket, kizárólag egészségügyi gázmesteri képesítéssel rendelkező szakember szerezheti be, tárolhatja, illetve használhatja fel. A felhasználás során a szakember tájékoztatja a gázosítandó terület felelős vezetőjét és az ott dolgozókat a betartandó rendszabályokról és a felhasznált anyag engedélyezési okiratában és biztonságtechnikai adatlapjában szereplő legfontosabb előírásairól.

A terménygázosítás ma Magyarországon szinte kizárólag foszfor-hidrogén (PH3) gázzal történik. A gáz fejlesztéséhez az alumínium, illetve a magnézium foszfidjait használják, melyekből a levegő nedvességének hatására PH3 fejlődik Fontos tudni, hogy a PH3 igen erősen mérgező (I-es forgalmi kategória), belélegezve súlyos, akár halálos mérgezést is okozhat. Ugyanilyen következménye lehet a készítmények lenyelésének is. Bizonyos töménységben vagy nagy mennyiségű víz hatására történő gázfejlődés során robbanásveszélyes elegy alakulhat ki. Többek között emiatt is van szükség a megfelelő képesítésre, engedélyekre, hogy az ezekkel a veszélyes anyagokkal járó baleseteket minél jobban minimalizálni lehessen.

A gázok használatát a szakmai körök igen változóan ítélik meg. Voltak és vannak olyanok, akik a gázosítást tartják a legjobb eljárásnak és mindent ezzel a módszerrel kívánnak megoldani, mások viszont a gázosítást veszélyesnek vélik.