A C-vitamin hatásai

A C-vitamin hatásaiAzzal szinte mindenki tisztában van, hogy az egészséghez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű C-vitamin fogyasztása. De miért is van szükség a C-vitaminra, milyen jótékony hatásai vannak?

C-vitamint számos formában fogyaszthatunk, megtalálható citrusféle gyümölcsökben, egyéb növényekben, zöldségekben, valamint tabletta formájában, pl. a Kapsza-C nevű készítmény formájában is fogyasztható.

A C-vitamin pozitív hatásai

A rendszeres C-vitamin fogyasztás azért fontos, mert az emberi szervezet nem tudja elraktározni a bevitt C-vitamint, hanem a felesleges mennyiség a bevitel után kiürül a szervezetből. A C-vitamin fokozza a védelmet a fertőző betegségekkel szemben, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően a daganatos betegségekkel szemben is segíti a védelmet.

Az antioxidáns hatás azt jelenti, hogy a C-vitamin megköti az ún. szabadgyököket a szervezetben. A szabadgyökök olyan részecskék, melyek a szervezetben alakulnak ki, és megtámadják az egészséges sejteket, ezáltal betegséget, problémát okoznak.

A C-vitamin egyik fő előnye a szövetek egészségének védelme. Segít a szövetek egészséges növekedésében, a szövetekben kialakult sérülések helyreállításában, a szövetek regenerálódásában.

Figyelni kell azonban arra, hogy nem szabad mértéktelen mennyiségű C-vitamint fogyasztani, ugyanis a vesekő kialakulásához hozzájárulhat a szervezet által fel nem használ C-vitamin.