Hogy építsünk kerti tavat?

A nagy kert teljesen új dimenziókat nyithat meg kreativitásunk szempontjából. Lehetőség van növények telepítésére, a terület kialakítására, valamint akár kerti jó kiépítésére is. Cikkünkben a kerti tó kiépítését fogjuk bemutatni.

Előkészületek, tervezés

Az első lépés, hogy felmérjük, mennyi hely van a tó kialakítására, valamint a kert egyéb adottságait (lejtés, talaj összetétele stb.). Ha ez megvan, akkor ennek függvényében tudjuk megtervezni a kerti tavat. Figyelni kell arra, hogy a kerti tó kiépítése után nem olyan egyszerű visszacsinálni mindent, mint általános kert átalakításkor, így minden esetben körültekintően kell eljárnunk.

Nem csak a terep jellegzetességeit, hanem az időjárást is figyelembe kell, hogy vegyünk. Hazánkban télen elég hideg van, ezért várhatóan be fog fagyni a kialakított tó, ennek megfelelően kell a növényeket, állatokat megválasztani. Ennek megfelelően kell megválasztani a felhasznált anyagokat is.

A kerti tó építése

Ezt végezhetjük saját magunk is, főleg, ha nem nagyméretű beruházásról, átalakításról van szó, vagy végeztethetjük kivitelezővel is. Bármelyiket is választjuk, mindig figyelni kell az előírásokra, biztonsági megoldásokra, hogy a későbbi esetleges baleseteket csökkenteni, megelőzni tudjuk. Ahogy írtuk korábban is, az anyagokat, virágokat, növényeket úgy kell megválasztani, hogy az időjárás viszontagságait kibírják. A növények kiválasztásánál fontos szempont lehet, hogy évelő-e a növény, vagy örökzöld, mivel ez hozzájárulhat a kert esztétikájához az év minden szakaszában is.