Mobil klíma vagy split klíma?

Mobil klíma vagy split klíma?A nyári szezon egyik legégetőbb kérdése, hogy milyen klímát szereltess otthonodba. Általában két nagy csoport közül választhatsz: a mobil és a split klíma. Ezek közül is a legelterjedtebb a split klíma.

Split klíma

A klíma lényege – amelyre a neve is utal – hogy egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Attól függően, hogy hány helyiséget szeretnél vele hűteni, választhatsz mono és multi split klímát. Ahogy a neve is mutatja, a mono egy helyiség hűtésére alkalmas, a multi pedig egyszerre több beltéri egységet tartalmaz, így több helyiség klimatizálható segítségével.

Kivitelezés szerint megkülönböztetünk: oldalfali, mono split, multi split, parapetes, kazettás, légcsatornás, mennyezeti klímát.

A split klímák előnyei, hogy a kivitelezés szerinti típusok között mindenki megtalálhatja azt a megoldást, amelyik saját otthonához legjobban illik. Energia felhasználása nagyságrendekkel jobb, mint a mobil klímáké. A levegő tisztítása ma már többnyire alapfelszereltség, és gazdaságosabban lehet vele fűteni.

Mobil klíma

A mobil klíma sajátossága, hogy bármikor, szakember segítsége nélkül szétszerelhető, áthelyezhető másik helyiségbe. Kompakt egység, melyhez nem tartozik külön kültéri egység, viszont a helyiségből elvont hőt egy légtechnikai cső segítségével a szabadba kell vezetni, valamint a felgyülemlő kondenzvizet is rendszeresen üríteni kell (ez a split klíma esetén kivezetődik a szabadba).

A mobil klímák hátránya, hogy a hagyományos split klímákkal ellentétben a fogyasztásuk drasztikusan magas, ezért a költséghatékony klímát keresőknek egyáltalán nem ajánljuk a hűtési teljesítményük jóval alacsonyabb, mint a split klímáké.