Biztonságos a lézeres szemműtét?

Biztonságos a lézeres szemműtét?A lézeres szemműtét ugyan az egyik legbiztonságosabb eljárások közé tartozik, amit embereket végeznek, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy műtétről, orvosi beavatkozásról van szó, így előfordulhatnak szövődmények, veszélyek, amik a kezeléshez kapcsolódnak.

Amire figyelni kell, ha el akarod kerülni a felesleges komplikációkat, hogy milyen típusú szemműtétre vállalkozol, és milyen minőségű, technológiájú lézerrel végzik a kezeléseket.

A szemműtét típusa

Manapság 3 népszerű lehetőséged van a szemműtét típusát tekintve: PRK, FEMTO és LASIK. Ezek közül a LASIK az, amit lehetőleg kerülni kell, mivel feljárt felette az idő, valamint a szükséges lézerek, eszközök is olcsón beszerezhetők.

A másik két eljárás közül a PRK a legrégebbi, évtizedek óta bevált módszer, jár némi kellemetlenséggel, azonban gazdaságosságot tekintve verhetetlen megoldásnak számít manapság. Arra kell figyelni, hogy modern lézer használjon a klinika, mert a régi lézereknél előfordulhatnak ún. „szaruhártya homály” problémák.

A FEMTO kezelés után gyakorlatilag nincs kellemetlenség, néhány nap alatt beáll a végleges látásélesség és sokkal kevesebb a szükséges kontroll vizsgálat. A kezelés ára azonban magasabb, köszönhetően annak, hogy nem elég egy, hanem két lézer szükséges a FEMTO kezelés elvégzéséhez, aminek beszerzése drágább. A FEMTO kezelés egyetlen specifikus szövődménye a szaruhártya steril gyulladásos reakciója.

A PRK és a FEMTO kezelés után is fordulhat elő káprázás, kettős kontúr észlelése, fényszóródás a fényforrások körül.