A részmunkaidő: munkavállalás kisgyerekes anyukáknak

A részmunkaidő: munkavállalás kisgyerekes anyukáknakA gyerekvállalás utáni munkába állás az egyik legnehezebb része a gyereknevelésnek az anyukák számára, mivel a korábbi rengeteg együtt töltött időt felváltja a különválás, valamint az anyukának újra munkába kell állnia, ami szintén nehézségeket okozhat.

A munkába állás megkönnyítésére az egyik legjobb dolog, amit tenni lehet, ha nem maradsz ki munka körforgásából a gyereknevelés ideje alatt sem. Ez folyamatos kapcsolattartást jelent a kollégákkal, valamint akár tanulni, fejlődni, magadat továbbképezni is lehet az otthon töltött időszakban. Ez nem csak a munkába állást könnyíti meg, hanem későbbi karriered során is jelentős előnyöket jelenthet.

Gyakori megoldás a részmunkaidős állás keresése. Ennek előnye, hogy nem 8 órára kell megoldani a gyerek felügyeletét (a bölcsőde általában csak napi 4 órát jelent), hanem csak 4 órára. A részmunkaidő segítségével mind a gyereknevelésre, mint a munkára marad elég idő.

Óvodás korban szoktak általában először elgondolkodni a teljes munkaidős munkavállalásról, de ekkor még a gyerekek sok odafigyelést, időt igényelnek, így gyakran ismerősök, szülők, barátok segítségére van szükség a teljes munkaidő és az óvodás gyermek összeegyeztetésére. Probléma, hogy gyakran az óvodai foglalkozások sem tartanak 8 órán keresztül, plusz az anyukának még az óvodanyitás után el kell jutnia munkahelyére, majd utána vissza.