A poroltók, porral oltók oltóanyagai

A poroltók, porral oltók oltóanyagaiTűzoltó készülékekre, poroltókra rendkívül sok helyen szükség van manapság. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy az egyes poroltók, porral oltók különböző oltóanyagot használnak. Az oltóanyag helyes megválasztása kiemelten fontos, ugyanis ettől függ, hogy milyen típusú tüzet lehet vele eloltani. Lássuk, milyen oltóanyagok közül lehet választani.

Az oltóanyagokat tekintve öt nagy csoportot különböztethetünk meg: por, szén-dioxid, halon és hab.

A por oltóanyagú tűzoltó készülékek a legnépszerűbbek, ugyanis a lángot szüntetik meg, így nem az égő anyagra kell juttatni őket, hanem a lángra, ami sokkal egyszerűbb feladat. Poroltók használhatók éghető folyadékok, gázok tüzeinek oltására, de kiválóan oltják az izzással égő szilárd anyagokat is, sőt, az egyes poroltók éghető fémek egyes csoportjait is kiválóan oltják.

A szén-dioxid oltóanyag lényege, hogy sűrűsége nagyobb, mint a levegő sűrűsége, így kiszorítja az oxigént, amire szükség lenne az égéshez. Hátránya, hogy csak zárt térben alkalmazható, mivel nyitott térben a légmozgás miatt nem tudja kiszorítani az égéshez szükséges oxigént. Zárt térben viszont arra kell figyelni, hogy az oxigén kiszorítása az emberekre is veszélyes lehet.

A halonnal oltók egyre jobban kiszorulnak a használatból, mivel ózonkárosító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A habbal oltók működésének lényege, hogy a habot az égő anyag felületére kell juttatni, ami lefedi a tüzet és elzárja az oxigént előle, ami megszünteti az égést.