Tudnivalók a beszerzési feladatok kiszervezéséről

Tudnivalók a beszerzési feladatok kiszervezésérőlNagyobb vállalkozások esetén mindig felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb megoldás, a beszerzési feladatok cégen belüli elvégzése, vagy a külsős cégnek történő kiszervezés. Rengeteg külsős cég foglalkozik csak beszerzési feladatok ellátásával, egy ilyen a kaposvári Kapos Engineering Kft. is. A cégen belüli intézés ugyanúgy működik, mint a cég bármilyen másik részfolyamata, azonban kiszervezett beszerzésnél körültekintőbben kell eljárni.

Milyen okai lehetnek a kiszervezésnek?

A kiszervezés fő okai között a költségek csökkentése szokott szerepelni, ugyanis a külsős cégek gyakran sokkal jobb kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, mint egy átlagos cég, így alacsonyabb áron tudnak hozzájutni az eszközökhöz. Az alacsonyabb költségek mellett időt is lehet megtakarítani a kiszervezéssel, mivel céged dolgozóinak csak a saját feladatukra kell koncentrálniuk, nem kell a beszerzéssel foglalkozniuk.

Honnan tudod, hogy számodra melyik a jó megoldás?

Első lépés, hogy felmérd céged helyzetét, elvárásait, a beszerzés nehézségeit, erőforrás igényét. Ha arra jutsz, hogy a saját beszerzés túl sok erőforrásodba kerülne, vagy túlságosan a mindennapi munkavégzés rovására menne a beszerzés, akkor gyakran megéri inkább kiszervezni.

Hogyan válassz beszerzési céget?

A legfontosabb feladat, hogy megvizsgáld a beszerzési cégek korábbi munkáit, hogy milyen beszerzéseket végeztek korábban. Olyan céget érdemes választani, amely a te vállalkozásodhoz hasonló eszközöket szerzett már be korábban.