Mi az, és mire jó a tegez?

Mi az, és mire jó a tegez?A tegez kifejezésről legtöbb embernek általában a nyelvtan jut eszükbe, másik jelentéséről sokszor csak azok tudnak, akik az íjászattal valamennyire tisztában vannak. A tegez az íjászat egyik fontos kiegészítője, nyílvesszők hordozható tokja.

A korai tegezek alapvetően bőrből, vászonból vagy fából készültek, teljesen zárhatóra készítettek őket, hogy a benne lévő nyilak és íjakat megóvják az időjárás elemeitől. Manapság tegezt vagy az esztétika miatt, vagy sportoláshoz kiegészítőként vásárolnak az emberek, attól függően, hogy mire szeretnék használni az eszközt. A hagyományőrző tegezek a népszerűbbek, általában bőrből készülnek, de rendkívül széles a választék a bőrből készült tegezek között is.

A másik népszerű választási lehetőség a terep- és pályaíjász tegezek. Ahogy a nevük is mutatja, ezek az íjászat sporthoz készülnek, a kinézet helyett inkább a funkciót szem előtt tartva. Vannak olyan tegezek, melyeknek az aljában egy mágnescsík található, aminek köszönhetően a vesszőket könnyebben, biztosabban tudják megtartani. Ez versenyeken kifejezetten előnyt jelent. A verseny íjászok általában a verseny típusát figyelembe véve szokták megválasztani a tegezt maguknak.